HOME  
O povijesti otoka Paga

 

O Kulturnoj baštini otoka Paga  

PAG DANAS

Pag je jedan od najvećih otoka u Jadranskom moru. Sa svojih 270 km razvedene obale jedan je od otoka sa najduljom obalnom linijom.
Na otoku Pagu imamo 26 mjesta a to su:
Tovarnele, Lun, Dudići, Jakišnica, Potočnica, Stara Novalja, Novalja, Gajac, Caska, Kustići, Zubovići, Vidalići, Metajna, Kolan, Mandre, Šimuni, Proboj, Košljun, Gorica, Vrčići, Stara Vasa, Dinjška, Miškovići, Povljana, Vlašići, Smokvica.

Kad je 1969. godine nad Ljubačkim vratima izgrađen most, otok Pag je zapravo postao poluotok. Dugačak 301 metar Paški most spaja otok sa kopnom. Zato do otoka nije teško doći, jer most omogućuje siguran dolazak automobilom ili autobusom. Ujedno je otok Pag važan alternativni prometni pravac od kontinentalnog dijela Hrvatske prema Dalmaciji i obrnuto. Osim preko mosta, do Paga se lako dolazi i trajektnom vezom Žigljen – Prizna. Od otočne luke Žigljen do kontinentalne luke Prizna trajekt prometuje tek petnaestak minuta. Postoji i redovna brodska veza Novalja – Rijeka, kao i redovne autobusne veze Paga, Novalje, Kolana i Povljane s Rijekom, Zadrom, Splitom i Zagrebom.

Krajolik Otoka Paga vrlo je raznolik. Na nižim područjima zaštićenima od bure, od Šimuna do Tovarnela, bogat je biljni svijet. Tu raste bor, smreka, jela, murva (dud), a na rtu Luna su i brojni stari maslinici. Visoko je raslinje na otoku rijetko. Dominiraju manje biljke otporne na jake udare bure.

Stanovništvo otoka stoljećima se bavilo stočarstvom, poljoprivredom, ribarstvom, maslinarstvom i pčelarstvom, a na području grada Paga i proizvodnjom soli.

Stočarstvo je oduvijek imalo vrlo važnu ulogu, međutim do danas se jedino održalo ovčarstvo, koje je bilo i ostalo jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Uzgoj ovaca temelj je proizvodnje paškog sira, skute, ovčjeg mlijeka, vune i paške janjetine.

Poljoprivreda je također zastupljena grana djelovanja u kojoj su poljoprivredne površine, najviše prekrivene oranicama, vrtovima i vinogradima.

Maslinarstvo je također razvijena grana poljoprivrede na Otoku Pagu. Maslinici Luna su vječita inspiracija slikarima koji dolaze ljeti, slikajući neobično izvijena stabla koja se međusobno isprepliću. Masline se beru u listopadu i studenomu, a od ubranih maslina, dio se pripravlja soljenjem i konzerviranjem, no najveći dio odlazi u uljaru u Lunu, gdje se proizvodi vrlo kvalitetno maslinovo ulje.

Ribarstvo je također bilo i do danas ostalo razvijeno . Novalja se nalazi na strani otoka koja je otvorena prema pučini, pa su brojne ribarice lako isplovljavale sve do Raba, Cresa i Lošinja, a ponekad se išlo i do sredine Jadrana u potrazi za velikom i kvalitetnom ribom.

Turizam je najvažnija gospodarska grana na Pagu. Iako je prvi veliki zamah paški turizam doživio početkom šezdesetih godina XX. St., ipak njegovi počeci sežu mnogo ranije. Tako je već 1929. godine tiskan prvi turistički prospekt Paga.
Danas Pag raspolaže s oko 12.000. turističkih kreveta, a tijekom ljetne sezone u Pagu prosječno boravi oko 50.000 gostiju. Razvoj turizma potaknuo je i razvoj popratnih gospodarskih grana, prije svega trgovine i ugostiteljstva.
Što se smještaja tiče, turisti imaju veliki izbor privatnog smještaja kao što su apartmani i sobe, zatim hotelskog smještaja u slijedećim hotelima Plaža, Pagus, Biser u gradu Pagu i Loža, Liburnija, Boškinac u Novalji. Novi luksuzni hotel, koji je u izgradnji nalazi se u Jakišnici.
Ako ste ljubitelj mirnijeg ljetovanja onda su za vas kampovi kojih zaista ima mnogo na Pagu, a neki od njih su: Autokamp «Straško» u Novalji, Autokamp Šimuni, Autokamp Sveti Duh, Autokamp Povljana.

Zabava na Otoku Pagu je nešto čime se u ljeti obiluje po svuda. U Novalji, na plaži Zrće nalazi se ekskluzivni noćni klub «Aquarius» u kojemu se priređuju nastupi estradnih zvijezda, zabavne večeri u izuzetnom ambijentu plaže, mora i noći. Tu je i zabavni centar «Calypso», vrlo omiljen među mladima. U Novalji ima niz Caffe – barova koji tijekom ljeta priređuju posebne zabavne programe. Središnji zabavni centar u gradu Pagu je klub «Vanga» gdje se može zabaviti uz odličnu glazbu i vrhunsku ponudu pića. Disco klub «Peti magazin» u Pagu privući će ljubitelje disco programa, priređuju se party – večeri, odlična je ponuda pića, dobra posluga i mogućnost parkiranja u blizini. Gosti se mogu odlično zabaviti prilikom raznih manifestacija, koje se održavaju po cijelom otoku a to su, ribarske večeri, nastupi klapa i dr.

Gastronomija otoga je pozamašna i ima dugu povijest, paške specijalitete moguće je naći u većini otočnih restorana. Otočni restorani tijekom ljeta nude dobro pripremljenu svježu ribu, svježe školjke, rakove, ali uz to i tradicionalne otočne specijalitete, kao što su paška janjetina i paški sir.

Sportske aktivnosti su također vrlo razvijene. Novalja, Pag i Povljana imaju dobro uređena nogometna igrališta na kojima se održavaju pripreme sportaša, odigravaju velike utakmice, a na kojima se može i rekreativno baviti sportom. Novalja ima i dvadesetak teniskih terena uz auto kamp «Straško», a u Pagu su teniski tereni u sklopu sportskog centra na Lokunji, neposredno uz gradsku plažu Prosika. Novalja ima i suvremeno uređeni centar «Kastelo» s fitness – centrom, a i u Pagu u sklopu hotela «Pagus» nalazi se fitness – centar. Najljepši su ipak sportovi na moru kojima se gosti mogu baviti tijekom cijelog ljeta, na svim plažama.
Alpinisti mogu uživati u penjanju otočnim uzvisinama, a ronioci u ronjenju u gotovo svim dijelovima otočnog akvatorija, osim u Podvelebitskom kanalu, zbog jakih morskih struja, dubine i nemogućnosti pristajanja uz obalu.
Tijekom ljeta organiziraju se brojni izleti većim ili manjim brodovima koji vas vode do velikih nacionalnih parkova, Plitvičkih jezera, Slapova Krke, Kornata i Starigrada – Paklenice.


NOVALJA
Ljetujte u Novalji i upoznajte njene ulice, plaže, povijest i kulturu...
PAG
Srednjevjekovni grad 15. st
stare zidine, solana, prekrasne panorame...
STARA NOVALJA
Neobično malo mjesto koje se pruža 5 km u dužinu s prekrasnim plažama...
GAJAC
Relativno novo naselje, obilje apartmana, mnogo parkinga, 3km od Novalje
CASKA
Prekrasna uvala s vrlo lijepom plažom ispred koje se stire potonuli Rimski grad
VIDALIĆI
Malo mjesto izdvojeno od buke i gužve, idealno za odmor u punom smislu
ZUBOVIĆI
Kao i u Vidalićima mirno i izdvojeno. S visokih litica pruža se divna panorama
METAJNA
Mala uvala, blizina izuzetno lijepe plaže Ručica, stjene pogodne za sportsko penjanje
SVETI DUH
Vrlo lijepi kamp u netaknutoj prirodi otoka Paga
ŠIMUNI
Kamp s malim bungalovima, ACI marina zaklonjena od svih vjetrova
POTOČNICA
Mala uvala s prekrasnom pješčanom plažom - Kukurina
JAKIŠNICA
Lijepa uvala, zaštićeni brodovi na vezu, raštrkane kuće - idealno za miran odmor
KUSTIĆI
Prekrasno malo mjesto sa velikom ponudom privatnog smještaja. Puno malih plaža
MANDRE
Pogled na otoke i otvoreno more, male plažice, obilje privatnog smještaja
POVLJANA
Proteže se preko dvije uvale, okrenuta prema otvorenom moru, mnoštvo plaža...
VLAŠIĆI
Okruženi mnogim vinogradima uz more se prostiru vrlo lijepom uvalom pješčanih plaža...
   
© DENONA.net All rights reserved